Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze dan online.

logo
  Nieuwsbrief februari

De meeste voorstellingen van dit seizoen lopen goed, maar de komende tijd zijn er nog een paar waarvoor nog volop kaarten verkrijgbaar zijn. Daarom vragen we in deze nieuwsbrief uw aandacht voor twee bijzondere muziekvoorstellingen, die allebei meer bezoekers verdienen!


Inhoudsopgave
MIKE BODDÉ + MIKE DEL FERRO = MIKE KWADRAAT ›
RENÉ VAN KOOTEN & SHIFTING DAYLIGHT: PERSOONLIJK, ONTROEREND, GRAPPIG ›

Theater De Beun wordt grotendeels gerund door vrijwilligers. De openingstijden zijn dus beperkt tot de tijden van de voorstellingen, plus een uur daaraan voorafgaand.

Kaarten voor voorstellingen kunt u daarom het beste via de website bestellen, of kopen bij de bibliotheek of bij De Schrijverij in het Stationscentrum. Vanaf een uur voor de voorstelling zijn er tegen contante en liefst gepaste betaling ook kaarten verkrijgbaar aan de kassa of de bar van het theater.
 

MIKE BODDÉ + MIKE DEL FERRO = MIKE KWADRAAT

Op 2 februari presenteerden Mike Boddé en Mike del Ferro hun cd Mike Kwadraat, en dat was meteen de aftrap van de theatertournee, waarin ze op 20 februari (aanvang 20.15 uur) ook Theater De Beun aandoen. Misschien hebt u ze al gehoord en gezien in Podium Witteman? Zo niet, dan kunt u dat inhalen door op de onderstaande foto (van Govert Driessen) te klikken.


De presentatie werd in de digitale editie van NRC/Handelsblad van 4 februari lovend besproken door Joep Stapel:

Komische momenten zorgen voor vaart en ritme bij Mike Kwadraat

Je komt het podium op, je ziet zo’n ‘grote dikke Steinway’ staan, met 88 toetsen – dan komt onvermijdelijk het moment waarop je denkt: welke ga ik indrukken, en welke niet?” Aldus Mike Boddé, bekend als huispianist van tv-programma Podium Witteman. Samen met Mike del Ferro vormt Boddé sinds 2015 het pianoduo Mike Kwadraat. Vrijdag presenteerden ze in Eindhoven hun gelijknamige cd, die het startschot vormt van een landelijke theatertournee.

Ex-cabaretier Boddé maakte nog wel een paar grappen, maar de avond stond nadrukkelijk in het teken van de muziek. Geïmproviseerde muziek, om precies te zijn. Maar hoe je dat, improviseren? Welke toets wel en welke toets niet? Het concert ontvouwde zich als een soort handboek methoden en technieken: je kunt afspreken om alleen de zwarte toetsen te gebruiken, of alleen de witte, of alleen de noten van de octotonische toonladder, of je neemt een jazzy bluesschema, of je begint een prelude van Chopin te spelen en fantaseert daar ter plekke een melodielijn bij.

De interactie tussen de Mikes is een van de attracties van Mike Kwadraat. Ze voelen elkaar goed aan, reageren scherp en hebben duidelijk een overlappende smaak. Del Ferro is degene met de grootste harmonische en melodische inventiviteit en een funky gevoel voor groove. Boddé denkt iets meer in patronen, hoewel hij juist ook met dwarse ideetjes op de proppen komt – een carnavalskraker, de Radetzkymars.

In de presentatie kan de voorstelling nog groeien. Hoewel Mike Kwadraat draait om de muziek, creëerden vooral de komische momenten vaart en ritme – bijvoorbeeld wanneer Boddé uitlegde wat een octotonische toonladder is, of tijdens het spelen akkoordennamen meebrulde (‘G halfverminderd! C7sus4!’). Ook de groteske scat-solo’s die Del Ferro uit zijn synth toverde zorgden voor hilariteit.

Niettemin was het hoogtepunt zuiver muzikaal: Del Ferro diepte een onbekend pareltje van Jobim op, waarvan hij de melancholische melodie met verfijnd spel tot leven wekte.

Kaarten bestellen kan hier.
RENÉ VAN KOOTEN & SHIFTING DAYLIGHT: PERSOONLIJK, ONTROEREND, GRAPPIG

Musicalster René van Kooten en zijn band Shifting Daylight kwamen onlangs ook met een nieuwe cd, de single Fireflies. Dit nummer brengen ze uiteraard ook ten gehore in hun theaterconcert Something So Real, waarmee de band vanaf 1 februari langs de Nederlandse theaters toert, op 3 maart in Theater De Beun.

Something So Real is een intiem theaterconcert met bekende en onbekende liedjes, prachtig gearrangeerd en door René aan elkaar gepraat met persoonlijke, ontroerende en soms grappige verhalen. Nummers uit musicals passeren de revue, zoals Hair en Jesus Christ Superstar, covers van bewonderde artiesten (o.a. The Police, Don Henley) en eigen werk, waaronder dus ook de nieuwe single Fireflies. Onderwerpen als verlies, geboorte, ouder worden, liefde en verwachtingen spelen een belangrijke rol.

René van Kooten, ook bekend van zijn rol als Jezus in The Passion, treedt op samen met gitarist/producer Bram Bol en multi-instrumentalist Ingmar Spaaij. Something so Real is het bewijs dat, of je nu in grote producties speelt of kleine intieme voorstellingen maakt, of je nu werk van anderen of van jezelf speelt, het uiteindelijk allemaal neerkomt op dezelfde essentie: het willen maken van pure muziek, op een eerlijke manier. (De foto hierboven is van Miss Jack.)

Luister hier naar het prachtige Fireflies:

In Theater De Beun op zaterdag 3 maart, 20.15 uur. Kaarten bestellen kan hier.
Afmelden | Aanmelden | www.vriendenvandebeun.nl
Om de nieuwsbrief goed te blijven ontvangen kunt u publ@vriendenvandebeun.nl aan uw contactlijst toevoegen.